Arnakkekilden
Hvert døgn løber 750.000 liter vand ud i Ørnsø. Arnakkekildens righoldige vandstrøm var en medvirkende årsag til, at det faktisk lykkedes en række læger og lokale at skabe basis for at bygge en vandkrævende og helsebringende vandkurbadeanstalt på netop dette sted i 1883.
I midten af 1800-tallet var der inden for lægeverdenen en voksende interesse for at udnytte jernholdigt vand som helbredende og sygdomsforebyggende middel. Og netop i 1870’erne fandt man ud af, at vandet fra Arnakkekilden var specielt rigt på mineraler og jern.
Smag det kolde vand
Gæster i parken kan roligt smage på det strømmende vand fra brønden i midten. Der vil man også føle temperaturen i det konstant 7° kølige vand. På trods af kildevandets røde udseende, kan det drikkes. Smagen er speciel, og der er et højt indhold af mineraler, bl.a. jern, kalcium og natrium. Jernindholdet ses tydeligt, da det udfældes som okker, og farver omgivelser rødbrune.
Et historisk anlæg
Anlægget omkring kildens udspring stammer fra 1929, hvor Silkeborg Bads Venner anlagde det. I årenes løb skete der kun få forandringer. Tidens tand var ved årtusindskiftet ved at gøre kål på bolværk og bassinmure. Derfor iværksatte KunstCentret Silkeborg Bad indsamling og fundraising til en fornyelse af anlægget. Dette lykkedes, støttet af lokale bidragydere, private fonde, Silkeborg Kommune og Fonden Realdania. Dermed kunne der foretages en gennemgribende renovering i 2006-2007.
Nutidens anlæg
Anlægget fremstår i dag med en udformning, der i væsentlig grad respekterer det oprindelige udseende. Det består af et øvre bassin, en drikkebrønd og en “vandtrappe” der leder vandet til et nedre bassin. Dette bassin var i sin oprindelige form afgrænset mod Ørnsø af et lille træbro. Ved renoveringen blev den udskiftet med en bro i en strammere form, der harmonerer med det øvrige anlæg, og som også er mere holdbar.
Aftapning af kurvand
Siden 1968 har også andre end Silkeborg Bads gæster kunnet nyde godt af det mineralholdige vand fra Arnakkekilden. Først solgte Silkeborgs lokale bryggeri Neptun kurvand fra Arnakkekilden på flaske. I dag har Carlsberg eneret på aftapningen. Inden Carlsberg hælder vandet på flasker, iltes vandet. Derved ruster jernet, der herefter filtreres fra, og den specielle smag, vandet ellers ville have, fjernes. Man undgår desuden, at vandet bliver plumret og danner bundfald i flasken. Efter tilsætning af kulsyre og eventuelt citron, er vandet nu klar til at blive sendt ud til forbrugerne.